
Początki zdrowego odżywiania bywają ciężkie. Moje pierwsze posiłki przygotowywane do pudełek ciągle się powtarzały. W końcu ile można jeść słynnego kurczaka z ryżem i brokułami. Nudna i nie smaczna dieta to najkrótsza droga do rezygnacji i powrotu do złych nawyków żywieniowych, Dla tego dziś podam Ci kilka pomysłów na inne źródła węglowodanów niż ryż. Dzięki temu Twoja dieta będzie ciekawsza i poznasz nowe smaki, które być może na dłużej zagoszczą w Twojej kuchni.
Komosa ryżowa

Znana też jako quinoa, można ją znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością chociaż coraz częściej też w popularnych dyskontach. Ma łagodny smak, przypomina nieco połączenie kaszy jaglanej i pęczaka. Jest ona źródłem złożonych i bezglutenowych węglowodanów, pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, błonnika, żelaza, magnezu oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Wartości odżywcze (100 g)
Kalorie: 368
Białko: 14 g
Węglowodany: 64 g
Błonnik: 7 g
Tłuszcz: 7 g
Kuskus

Mój faworyt ze względu na bardzo szybkie przygotowanie. Wystarczy zalać gorącą wodą, odczekać 5min i gotowe. Przypomina wyglądem kaszę jaglaną, łączy ze sobą wartości makaronu i kaszy. Otrzymuje się go z twardej pszenicy durum poprzez zmieszanie mąki z wodą, a następnie uformowanie drobnych granulek.
Wartości odżywcze (100 g)
Kalorie: 370
Białko: 13 g
Węglowodany: 77 g
Błonnik: 5 g
Tłuszcz: 0 g
Proso

Wykorzystywane jest, jako źródło pokarmu, głównie ze względu na bardzo dużą ilość wartości odżywczych. Proso posiada ponad 500 gatunków. Proso bogate jest w miedź mangan, fosfor i magnez. Może być podawane na śniadanie, jako alternatywa dla owsianki, lub na inne posiłki, jako dodatek do mięs. Z prosa robi się także wypieki.
Wartości odżywcze (100 g)
Kalorie: 378
Białko: 11 g
Węglowodany: 72 g
Błonnik: 8 g
Tłuszcz: 4 g
Kasza Gryczana

Kasza gryczana jest w sumie dość znaną kaszą. Bywa alternatywą dla ryżu czy ziemniaków. Oprócz ciekawego, lekko orzechowego smaku, ma sporo pozytywnych właściwości. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i wspiera układ nerwowy czy odpornościowy. Podobnie jak proso kasza gryczana po zmieleniu również nada się do wypieków.
Wartości odżywcze (100 g)
Kalorie: 340
Białko: 13 g
Węglowodany: 71 g
Błonnik: 10 g
Tłuszcz: 3 g
Durum

Ma wysoką zawartość białka i węglowodanów. Nie nadaje się za bardzo do pieczenia chleba, ponieważ ma mało glutenu, który sprawia, że pieczywo jest bardziej zwarte i rośnie podczas pieczenia. Durum najczęściej można spotkać pod postacią makaronu
Wartości odżywcze (100 g)
Kalorie: 340
Białko: 14 g
Węglowodany: 71 g
Błonnik: 0 g
Tłuszcz: 2,5 g
Jęczmień

Ma wysoką zawartość błonnika – aż 17 g na 100 g produktu. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo czy fosfor. Można z niego zrobić mąkę i użyć do pieczenia chleba.
Wartości odżywcze (100 g )
Kalorie: 350
Białko: 12 g
Węglowodany: 73 g
Błonnik: 17 g
Tłuszcz: 2 g
Bulgur

Bulgur jest kaszą wykonywaną z pszenicy, zwykle z pszenicy durum. Kaszę bulgur wyróżnia na tle innych kasz to, że powstaje z ziaren nieoczyszczonych. Zawiera tłuszcze, węglowodany, białko, błonnik oraz antyoksydanty. Bogata jest w wiele witamin i minerałów, takich jak: cynk, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz witaminę A, E, K i witaminy z grupy B.
Wartości odżywcze (100 g)
Kalorie: 342
Białko: 12 g
Węglowodany: 76 g
Błonnik: 18 g
Tłuszcz: 1 g
Na koniec chciał by dodać abyście nie bali się eksperymentować. Dodawanie do posiłków kolejnych nowych produktów sprawi, że zaczniecie uczyć się świadomego odżywiania, a dieta przestanie być uciążliwym obowiązkiem. Poznawajcie nowe smaki I komponujcie posiłki w ten sposób, aby zdrowe jedzenie sprawiało Wam frajdę.
